Archiwum luty 2020


lut 18 2020 Opis trunku
Komentarze (0)

We wcześniejszym wpisie zamieściłem zdjęcie wina gazowanego które spróbowałem w dniu Walentynek. Wino pochodzi ze Stanów Zjednoczonych z regionu Napa Valley które jest jednym z moich ulubionych regionów wytwarzających wino. Trunek zrobiony z 5 różnych szczepów winogron a konkretnie Chardonnay,Sauvignon Blanc,Muscat,Riesling I Gewurztraminer, które początkowo wydawało mi się dziwnym połączeniem aż do momentu degustacji. Wino jest bardzo przyjemne w smaku i charakteryzuje się dużą gamą aromatów przy zachowaniu kompleksu. Można w nim znaleźć smaki z każdego ze szczepów, owoce tropikalne,miód, lychee, mineralowosci, świeżo zebranych winogron a także agrest to tylko cząstki aromatów które wychwycilem. Wino ma mała ilość alkoholu bo jedynie 11.5% I jest lekko słodkie więc dobry trunek dla płci pięknej ale nie pogardzilbym zjeść przy nim jakiś deser na bazie owoców czy mus lub budynku. Cena przystępna na jak taki interesujący trunek bo jedyne 12£

lut 18 2020 Mała Degustacja
Komentarze (0)

lut 13 2020 Walentynkowe szaleństwo
Komentarze (0)
porady 

Walentynki tuż tuż więc dzisiaj nieco porad na temat co można zaprezentować swojej najbliższej ukochanej osobie. Z doświadczenia wiem że na pewno będzie dominowało wino koloru różowego ponieważ ten kolor kojazy się z uczuciem do drugiej połówki. Polecam wina z Prowancji pomimo że nie należą do tanich ich kolor na pewno zachęci do kupna. Mają lekki różowy kolor ktory sugeruje że sok nie stykal się ze skorkami winogrona zbyt dlugo. Są lekkie do picia mają średnio mocna kwaskowosc ale za to dużo aromatów. Pierwsze co się przewija przez nos to czerwone owoce typu maliny.poziomki czy truskawki ale również wyrazisty posmak lawendy który jest charakterystyczny dla tego rejonu. Wyśmienicie pasuje do owoców morza czy nawet samych truskawek. Dla osób które chcą troszkę słodkości i bąbelkow polecam Różowy Muscat z Australii lub Kalifornii ponieważ nie kosztują za wiele a także White Zinfandel który może byc gazowane lub nie. Śmiało truskawki z bitą śmietaną lub ciasta truskawkowe pasują do tych win. A dla kogoś kto chce wydać więcej na coś z prestizem polecam jedne z moich ulubionych Laurent Perrier Rose, Louis Roederer Vintage Rose lub Bollinger Rose które raczej dostaniecie w dobrych restauracjach..

lut 06 2020 Motywacja i Bakcyl
Komentarze (0)

Gdy otrzymałem swoją szansę od życia na początku nigdy nie czułem się tak zestresowany a zarazem zmotywowany..Umysł mówił mi "Po co przyjąłem te pozycję przecież nic nie umiem tylko się osmieszam" ale serce dyktowalo mi "Dam radę, jestem Lwem a Lwy się łatwo nie poddają,zmotywuj się a efekty będą piorunujące I długotrwałe". I też tak zrobiłem odrzucilem te złe myśli do innej szuflady, wziąłem się w garść...Zacząłem jeździć na degustację win, zakupiłem I przeczytałem masę książek o różnych winach, jak serwować wino, z czym podawać itp..do tego doszło szkolenie w pracy. Po pewnym czasie odkryłem w sobie fascynację tym co robię i czytam, nie mogłem przestać myśleć o czerwonym wine z Bordeaux,o białym z Alzacji,myślałem ciągle Wow fajnie by było kiedyś mieć te trunki w domu i się nimi rozkoszować. Odkryłem w sobie tzw. bakcyla. Apogeum tego wszystkiego wyszło I wychodzi do dzisiaj gdy odwiedzam sklepy z winami. Gdy wchodzę moje serce bije szybciej a moje oczy są wpatrzone w te półki z winami..Motywacja I Fascynacja czynią cuda i mogą odmienić życie..

lut 03 2020 Kto to Sommelier???
Komentarze (0)

Pozycja która została mi zaoferowana nie była moim faworytem, ponieważ kompletnie nie znałem się na rzeczy..Zacząłem sobie zadawać pytania, "Kto to Sommelier", "Na czym polega moja praca", "Co muszę wiedzieć" itp. Nie spodziewałem się takiego stresu a zarazem wyzwania bo co tam kierowałem się myślą młodego człowieka "Aby płacili więcej niż wcześniej". Moze niektórzy z was byli w restauracji i przyglądali sie obsludze? A ja chcę sie was spytać czy komuś z was przeszla mysl po głowie "Ten koleś co polewa wino ma latwa pracę jak na zwyklego kelnera"? Otóż Sommelier to nie jest zwykły kelner który chodzi od stołu do stołu otwierając butelki i polewajac klientom wino. To jest też osoba która wykorzystuje  swoją wiedzę i doświadczenie dzieląc się nią z gośćmi. Nie każdy jest stworzony aby wykonywać ten zawód, lekarz nie zostanie sommelierem a Sommelier lekarzem....