Kategoria

Porady


kwi 16 2020 Degustacja,degustacja I jeszcze raz degustacja...
Komentarze (0)
porady 

Po sprobowaniu naszego pierwszego kieliszka wina myślimy potem ze juz wiemy o nim wszystko a tak naprawdę nawet najwybitniejsi ludzie w branży nie sa w stanie znać wszystkiego ponieważ świat tego trunku cały czas ewoluuje, z miesiąca na miesiąc powstają to coraz nowe winiarnie w miejscach w których kilka lat temu ktos by nie pomyślał ze można tam wyrabiac wino. Zawsze powtarzam I powtarzałem czy to swoim bliskim czy klientom ze degustacja czyni mistrza ale nie czyni nas Bogiem....

kwi 11 2020 Każdy może być degustatorem...
Komentarze (0)
porady 

Mała porada gdybyście chcieli zacząć przygodę z winem albo aby nabrać doświadczenia w degustacji...zacznijce od win z dolnej półki cenowej I w miarę upływu czasu i nabierania wprawy zróbcie skok cenowy ale nie za duży bo nie każdego na to stać.. zauważcie dużą różnicę w jakości,smaku i doznań a przede wszystkim nie sparzycie się, najczęstszym błędem jaki jaki popełniamy to kupujemy wino za kilkaset złotych bez kompletnej wiedzy jak ono będzie smakować a potem jesteśmy niezadowoleni...

lut 13 2020 Walentynkowe szaleństwo
Komentarze (0)
porady 

Walentynki tuż tuż więc dzisiaj nieco porad na temat co można zaprezentować swojej najbliższej ukochanej osobie. Z doświadczenia wiem że na pewno będzie dominowało wino koloru różowego ponieważ ten kolor kojazy się z uczuciem do drugiej połówki. Polecam wina z Prowancji pomimo że nie należą do tanich ich kolor na pewno zachęci do kupna. Mają lekki różowy kolor ktory sugeruje że sok nie stykal się ze skorkami winogrona zbyt dlugo. Są lekkie do picia mają średnio mocna kwaskowosc ale za to dużo aromatów. Pierwsze co się przewija przez nos to czerwone owoce typu maliny.poziomki czy truskawki ale również wyrazisty posmak lawendy który jest charakterystyczny dla tego rejonu. Wyśmienicie pasuje do owoców morza czy nawet samych truskawek. Dla osób które chcą troszkę słodkości i bąbelkow polecam Różowy Muscat z Australii lub Kalifornii ponieważ nie kosztują za wiele a także White Zinfandel który może byc gazowane lub nie. Śmiało truskawki z bitą śmietaną lub ciasta truskawkowe pasują do tych win. A dla kogoś kto chce wydać więcej na coś z prestizem polecam jedne z moich ulubionych Laurent Perrier Rose, Louis Roederer Vintage Rose lub Bollinger Rose które raczej dostaniecie w dobrych restauracjach..